Ružičkový kel je výbornou potravinou pre vašu diétu už od prvej fázy. Obsahuje mnoho potrebných vitamínov a minerálov pre správne fungovanie vášho organizmu a pomáha pri trávení. Vyskúšajte ho ako hlavné jedlo, alebo ako prílohu k pravému jedlu v druhej fáze vašej diéty.
Ingrediencie
- ružičkový kel (250g)
- soľ
- čierne korenie
- voda
- cesnakový prášok (voliteľné)
- 1 pl olivového oleja (voliteľné)
Blanšírovaný ružičkový kel
Vďaka blanšírovaniu si ružičkový kel zachová nielen krásnu farbu ale aj dôležité vitamíny. Jednotlivé hlavičky oberieme a položíme do sitka, ktoré na chvíľu ponoríme do vriacej vody. Následne opláchneme studenou vodou. Odporúčame ako prílohu ku kuracím nugetám.
Varený ružičkový kel
Do osolenej vriacej vody položíme hlavičky a varíme cca 12 minút. Pozor - kel by nemal byť príliš rozvarený - po zahryznutí by mal ostať chrumkavý. Varený kel môžete pridať do zeleninového alebo pórového krému počas prvej fázy vašej diéty.
Opekaný ružičkový kel
Kel krátko povaríme v osolenej vode (4 - 5 min.), vyberieme a necháme v sitku odkvapkať. Na 1 pl olivového oleja kel osmahneme, okoreníme a posypeme cesnakovým práškom( podľa chuti).Opekaný kel môžete zaliať zmesou na prípravu hubovej omelety a krátko zapiecť.
Dusený ružičkový kel
Kel krátko povaríme v osolenej vode (4 - 5 min.), vyberieme a necháme v sitku odkvapkať. Na 1 pl olivového oleja kel osmahneme, podlejeme trochou vody a dusíme kým kel úplne nezmäkne. Duseným kelom môžete naplniť slaninovú bielkovinovú omeletu a zdravý obed či večera sú hotové!
Vyskúšajte tiež: ružičkový kel so šampiňónmi
Ľahkú a chutnú večeru si jednoducho pripravíte spojením pár ingrediencií. 50 g póru nakrájame na malé kúsky a osmahneme na troche olivového oleja. Pridáme 100 g šampiňónov, osolíme, okoreníme, poprášime cesnakovým práškom a spolu podusíme. Blanšírovaný kel pridáme k šampiňónom a krátko orestujeme. Dopriať si môžeme ako prílohu k mäsovým jedlám, alebo ako doplnok k bielkovinovému jedlu počas 1. fázy diéty.
Dobrú chuť!