Zbožňujete pečenie, zdobenie a najmä jedenie vianočných perníčkov? Vyskúšajte našu zdravú variáciu týchto obľúbených sviatočných dobrôt! Chutia výborne a navyše až tak neublížia vašej línii.
Ingrediencie:
Cesto:
- 165 g celozrnnej pšeničnej múky
- ¾ lyžičky kukuričného škrobu (solamyl)
- ¼ lyžičky prášku na pečenie
- 1 a pol lyžičky sušeného zázvoru
- štipka muškátového oriešku a pomletých klinečkov
- 2 lyžice mierne roztopeného kokosového oleja
- 1 veľké vajce ( pred prípravou perníkov ho vyberte z chladničky nech sa ochladí na izbovú teplotu)
- 1 a pol lyžičky vanilkovej esencie
- 60 ml melasy
- 1 lyžička tekutej stévie s príchuťou vanilky
Na ozdobenie:
- 10 lyžičiek stévie
- 2 lyžičky mlieka
V jednej miske spolu vymiešajte všetky suché ingrediencie ( múku, škrob, prášok na pečenie, zázvor, klinčeky, muškátový oriešok). V druhej miske spolu vymiešajte kokosový olej, vajce a vanilkový extrakt. Zamiešajte melasu a stéviu. Takto pripravenú zmes „vylejte“ do múkovej zmesy a spracujte na pevné cesto.
Na dosku rozprestrite potravinársku fóliu, položte na ňu cesto a rozvaľkajte ho na hrúbku cca 1,5 cm. Cesto prikryte potravinárskou fóliou a nechajte oddychovať aspoň 1 hodinu.
Rúru predhrejte na 160 stupňov. Cesto vyvaľkajte medzi fóliami na 2-3 mm. Odstráňte vrchnú fóliu a vykrajujte tvary podľa želania. Ak sa vám cesto nedá odstrániť z fólie, pomôžte si silikónovým nožom. Hotové tvary poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie.
Cesto pečte pri teplote 160 stupňov 8 – 10 minút. Po vytiahnutí nechajte vychladnúť ešte na plechu aspoň 5 minút.
Zmiešajte mlieko so stéviou v malej miske. Vložte do sáčku na zdobenie a ozdobte podľa vlastnej predstavy.