Ružičkový kel mnohí z nás považujú za kontroverznú zeleninu. Buď si na ňom s radosťou pochutnáte, alebo ho nemôžete ani cítiť. Ak však patríte k jeho fanúšikom, máme pre vás skvelú správu. Okrem toho, že so sebou nesie množstvo zdravotných benefitov, je zároveň výbornou zeleninou pre vašu diétu.
Benefity pre vaše zdravie
- Ružičkový kel bojuje s rakovinotvornými látkami
- Posilňuje vašu imunitu
- Pri pravidelnej konzumácii sa jeho blahodárne účinky prejavia aj na zlepšenej kvalite vašich vlasov, nechtov a krajšej pleti
- Obsahuje látky, ktoré prispievajú k lepšej nálade, oceníte ho aj v prípade ak pociťujete dlhodobú únavu, stres a napätie
- Výborne sa hodí ako prevencia voči chrípke a chorobám, pretože okrem iných prospešných látok obsahuje vitamín C, B1 ,A a E
- je to skvelý bojovník s hnačkami, pri zápchach a pomáha prečisťovať črevá
Prečo je skvelý pre diétu?
Vďaka svojmu zloženiu podporuje ružičkový kel funkčnosť tráviaceho systému. Výborne sa hodí aj pri detoxikačných kúrach, preto ak na jar chystáte menšiu očistu organizmu, kel z nej určite nevynechajte. Táto zázračná tiež obsahuje vysoké množstvo bielkovín a tiež vlákniny, vďaka čomu ostanete zasýtení na dlhší čas.
Výživové hodnoty ružičkového kelu porcia /100g:
Energia | Bielkoviny | Sacharidy | Tuky | Vláknina |
215 kJ | 3 g | 9 g | 0,5 g |
4 g |
Ako konzumovať kel?
Narozdiel od ostatnej zeleniny príbuznej kelu (kapusta a jej rôzne odrody), kel je jedlý len po tepelnej úprave. Aby si zachoval svoje priaznivé účinky, odporúčame ho pripravovať na pare. Skvelou správou je, že kel môžete do svojho jedálnička zaradiť už počas prvej fázy bielkovinovej diéty, preto môže tvoriť chutnú prílohu k bielkovinovým pokrmom.