Radi by ste si udržali optimálnu hmotnosť, no neviete si svoj život predstaviť bez pečiva? V dnešnom článku sme sa spolu s našimi výživovými poradkyňami zamerali na porovnanie jednotlivých typov múk, výsledky vás možno prekvapia.
Najprv niekoľko základných nutričných údajov:
Typ múky |
Bielkoviny/100g |
Sacharidy/ 100g |
Tuky/100g |
Vláknina /3g |
Biela múka |
12g |
69g |
2g |
3g |
Celozrnná múka |
12g |
60g |
5g |
- |
Špaldová múka, celozrnná |
17g |
64g |
2g |
8g |
Jemne mleté ovsené vločky |
13g |
61g |
7g |
10g |
Kokosová múka |
2g |
2g |
0,81g |
4g |
Mandľová múka |
22g |
13g |
55g |
- |
Najrozšírenejšia múka s ktorou radi pečieme je stále biela múka. O jej nepriaznivom vplyve na naše zdravie už toho bolo popísané v mnohých článkoch, preto len stručne zhrnieme základné informácie: obylné klíčko, z ktorého sa múka vyrába, má 3 základné zložky: jadro, klíčko a otruby. V bielej múke sa nachádza len pomleté jadro, takže síce obsahuje bielkoviny a škrob, no je chudobná na vlákninu. Vďaka tomu je ťažšie stráviteľná pre naše telo a problém s ňou majú najmä ľudia trpiaci na celiakiu. Zdravšou náhradou bielej múky je celozrnná múka, ktorá má vyšší obsah potravinovej vlákniny, vitamínov a minerálnych látok.
Špaldová múka a ovsené vločky
Najmä v posledných rokoch sa rozšírilo u nás používanie špaldovej múky ako náhrady klasickej múky do pečenia. Chuťovo je o čosi výraznejšia a vďaka vyššiemu obsahu vlákniny je lepšia pre naše trávenie. Dobrou správou tiež je, že pri jej konzumácii sa neukladá tuk v tele v takom množstve. Oproti klasickej múke je o čosi drahšia, pretože jej produkcia je zložitejšia.
Ovsené vločky sú jednoznačne ľahšie stráviteľné ako múka. Dodajú vám energiu na dlhší čas a keďže prispievajú k zrýchleniu metabolizmu, v menšom množstve sa odporúčajú aj popri chudnutí. Taktiež sa hovorí o ich blahodarnom účinku na pleť. V jemne pomletej forme ich viete využiť miesto klasickej múky do pečenia.
Pri oboch typoch múky však platí: aj keď sú zdravšou alternatívou ku klasickej múke - netreba to s ich konzumáciou preháňať. V rámci bielkovinovej diéty sa konzumácia pečiva neodporúča ( najmä počas prvej a druhej fázy) ani použitím týchto dvoch múk.
Kokosová a mandľová múka – nízkosacharidová voľba.
V tabuľke ste si určite všimli prekvapivo nízky obsah sacharidov pri týchto dvoch náhradách. Preto sú obe vhodné pri pečení aj vtedy, ak je momentálne bielkovinová diéta vašou cestou k lepšej postave.
Kokosová múka vzniká pomletím vysušenej kokosovej dužiny. Má veľmi nízky obsah cukru a kalórií, podporuje metabolizmus a udržiava správnu hladinu cukru v krvi. Zdravé tuky, ktoré obsahuje, vás zasýtia na dlhší čas. Pri pečení s touto múkou dodržiavajte jednoduchý princíp: rovnaké množstvo múky ako „mokrých“ prísad (voda, vajíčka, jogrut). Koláče z nej si určite zamilujete.
Mandľová múka síce obsahuje o niečo viac tuku a kalórií no má vyššie množstvo bielkovín. Oceníte ju ako základnú surovinu do palaciniek, ale použiť ju môžete aj miesto klasickej múky v osvedčených receptoch. Mandľová múka udržiava naše kosti zdravé a pomáha k regulácii cukru v krvi.
S pečivom opatrne
Pečivo patrí od nepamäti k súčasti nášho stravovania. Pravda však je, že naši predkovia mali v rámci manuálnej činnosti oveľa väčší výdaj energie, ako my dnes. Preto ak je vaša práca sedavá a pohyb počas dňa minimálny, pečivo by ste mali konzumovať opatrne.
Oplatí sa vyskúšať: hotový proteínový chlieb MDieta vás vďaka vysokému podielu bielkovín zasýti na dlhší čas. Vďaka tomu nebudete mať potrebu o krátky čas siahnuť po ďalšej maškrte. Vyskúšajte ho napríklad s kuracou paštétou, jej výborná chuť vás príjemne prekvapí.