Zelenina tvorí veľmi dôležitú súčasť zdravej diéty. Najmä pri bielkovinovej diéte MDieta jej konzumáciu odporúčame vo všetkých jej fázach. Vďaka zelenine dostane váš organizmus potrebný prísun živín a zároveň zabezpečí správne trávenie. Nezabudnite, že počas bielkovinovej diéty môžete povolené druhy zeleniny konzumovať v akomkoľvek množstve.
Niektoré druhy zeleniny majú však vysoký obsah sacharidov, a práve takýmto druhom zeleniny by sme sa pri bielkovinovej diéte mali vyhýbať. Najlepšími druhmi zeleniny pri bielkovinovej diéte sú tie, ktoré majú vysokú nutričnú hodnotu pri nízkom obsahu sacharidov.
Náš tip: Čokoľvek, čo pripomína špenát alebo kel spadá do tejto kategórie a urobíte najlepšie, ak ju zaradíte do vašej stravy.
Ak hľadáte druh zeleniny, ktorý má nízky obsah sacharidov a ktorá nie je listová a zelená, potom hľadajte zeleninu, ktorá rastie nad zemou. Táto skupina zahŕňa šalát, uhorku, brokolicu a karfiol.
Pri voľbe zeleniny s nízkym obsahom sacharidov sa v každom prípade vyhnite škrobovitej zelenine, ktorá má vysoký obsah sacharidov, ako napríklad zemiaky, hrach, fazuľa, cícer, bôb a pod.
Ako základné pravidlo platí: čím sladšia je zelenina, tým väčšie množstvo sacharidov obsahuje. Jedná sa o zeleninu ako je napríklad mrkva, tekvica, cibuľa a paprika. Samozrejme, takéto druhy zeleniny môžete pri bielkovinovej diéte konzumovať, avšak s mierou (pozor: s výnimkou prvej fázy bielkovinovej diéty).
Prinášame vám prehľad množstva sacharidov, ktoré sa v jednotlivých druhoch zeleniny nachádza.
Zelenina |
Množstvo |
Obsah sacharidov |
petržlen (nasekaný) |
½ šálky |
0,1 |
špenát |
½ šálky |
0,1 |
šalát |
½ šálky |
0,2 |
brokolica (kvety) |
½ šálky |
0,8 |
karfiol (dusený) |
½ šálky |
0,9 |
cesnak |
1 strúčik |
0,9 |
reďkovka |
10 ks |
0,9 |
uhorka (surová) |
½ šálky |
1 |
paprika |
½ šálky |
1 |
kapusta (zelená surová) |
½ šálky |
1 |
tekvica |
½ šálky |
1,3 |
kapusta (červená surová) |
½ šálky |
1,4 |
karfiol (surový) |
½ šálky |
1,4 |
huby |
½ šálky |
1,4 |
špargľa(dusená) |
4 ks |
1,6 |
kapusta (zelená dusená) |
½ šálky |
1,6 |
fenikel (surový) |
½ šálky |
1,8 |
artičok |
4 ks |
2 |
brokolica (stonky) |
½ šálky |
2 |
fazuľové struky |
½ šálky |
2,1 |
baklažán (grilovaný) |
½ šálky |
2,1 |
kel (dusený) |
½ šálky |
2,1 |
kyslá kapusta |
½ šálky |
2,1 |
špenát (dusený) |
½ šálky |
2,2 |
paradajka |
1 ks |
2,2 |