Neviete si predstaviť leto bez chutnej mrazenej pochúťky? Pripravte si ju doma bez zbytočného cukru navyše. Hravo to zvládnete bez akéhokoľvek stroja, postačí vám obyčajný kuchynský mixér.
3 jednoduché princípy nízkosacharidovej zmrzliny
- Používajte ovocie a prísady s nízkym obsahom cukru – popri ketogénnej diéte sú najvhodnejším ovocím jahody, černice či maliny. Ak ste v štádiu diéty, keď je každý gram sacharidu navyše neprijateľný, vyhýbajte sa banánom, čerešniam či mangu. O obsahu sacharidov v ovocí si môžete prečítať tu.
- Nepridávajte cukor navyše – osviežujúca zmrzlina nemusí byť zbytočne sladká, ovocie, z ktorého ju vyrobíte bude stačiť. Ak už predsa len musíte sladiť, použite stéviu alebo naše Sweetlift prírodné sladidlo.
- Nebojte sa plnotučných mliečnych výrobkov - tuky vašej postave škodia oveľa menej ako sacharidy. Do zmrzliny preto pokojne použite plnotučnú verziu smotany či tvarohu. S nízkotučnou by sa vám navyše mohlo stať, že nedôjde k potrebnému stuhnutiu hmoty.
Najjednoduchšia: Jahodová (malinová) zmrzlina
Ingrediencie: 4 lyžice smotany na šľahanie, ½ lyžičky vanilkovej esencie, štipku soli, 190 g mrazených jahôd alebo malín
Všetky ingrediencie zmiešajte v mixéri na vysokých otáčkach, kým nevznikne krémová hmota. Pred podávaním nechajte hodinu odležať v mrazničke. Ozdobiť ju môžete kokosovými hoblinkami alebo na jemno nasekanými vlašskými orieškami.
Najkrémovejšia: čokoládová zmrzlina z arašidového masla
Ingrediencie: 400 ml kokosového mlieka, 130g arašidového masla, 70 g kokosového oleja (vážené v tuhom stave, potom rozpustiť), 20 g kakaového prášku, štipka soli, stévia podľa chuti.
Všetky ingrediencie zmiešajte v mixéri na vysokých otáčkach, kým nevznikne krémová hmota. Vložte do mrazničky na 30 minút, zakryte potravinovou fóliou, potom zamiešajte. Nechajte odležať ďalšiu polhodinu a postup ešte raz zopakujte. Zmrzlina je najlepšia ak ju necháte odležať aspoň 2 – 3 hodiny.
Najrýchlejšia s najmenším obsahom cukru: čokoládová zmrzlina MDieta
Ingrediencie: zmes na prípravu čokoládovej zmrzliny MDieta
K 40 g prášku pridajte 75 ml vody a pomocou šejkra (metličky, mixéra) rozmiešajte až do vzniku homogénnej zmesi. Pripravenú zmes ochladťe v mrazničke pri -18°C po dobu 4hod. Pre lahodnú krémovú textúru, nechajte stáť pri izbovej teplote najmenej 15 minút pred podávaním.
Klasická voľba: tvarohová domáca zmrzlina
Ingrediencie:3dl mlieka, 1,5dl smotany na šľahanie, 250g tvarohu, stévia podľa chuti
Mlieko spolu so smotanou a sladidlom necháme zovrieť a následne vychladnúť. Do zmesi primiešame jemný tvaroh, vložíme do mrazničky a premiešame 2 x po pol hodine. Zmrzlina je najlepšia ak ju necháte odležať aspoň 2 – 3 hodiny.