Snažíte sa obmedziť sacharidy, no neviete si predstaviť, čo by ste si mohli dať na tanier k chutnému mäsku? Diétne prílohy sú oveľa rozmanitejšie ako len predstava hlávkového šalátu na tanieri. Dnes sa môžete zoznámiť s našimi obľúbenými, ktoré odporúčame už od 2. fázy bielkovinovej diéty.
Karfiolová ryža
Ak ste fanúšikmi ryžovej prílohy, túto odľahčenú a nízkokalorickú verziu musíte vyskúšať. Pripravíte si ju veľmi jednoducho: karfiol umyjete, rozoberiete na ružičky a v mixéri zmixujete, kým nenadobudne konzistenciu drobných ryžových zŕn. Zrná osoľte, prípadne pridajte iné obľúbené korenie a krátko opražte na panvici, na troche olivového oleja. Zalejte asi 1dl vody a povarte 5 – 7 minút.
obyčajná ryža |
karfiolová ryža |
70g sacharidov/ 100g |
cca 6g sacharidov / 100g |
Zelerové hranolky
Ak ste niekedy ochutnali zeler v surovom stave, pravdepodobne vám vďaka silne výraznej a zemitej chuti až tak nezapasoval. Skúste ho ale pripraviť na spôsob hranoliek, jeho chuť vás príjemne prekvapí. Zeler pokrájajte na hranolky. V malej miske zmiešajte 2 lyžice olivového oleja s korením a soľou, môžete pridať cesnakový prášok. Zmes vylejte na hranolky a poriadne premiešajte. Hranolky rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte asi 20 – 30 minút pri teplote 180 stupňov.
obyčajné hranolky |
zelerové hranolky |
35g sacharidov/ 100g |
cca 14g sacharidov / 100g |
Diétne variácie klasickej zemiakovej kaše
Zemiaky sú výbornou výživnou potravinou, no v prípade ak si zemiakovú kašu zo zemiakov pridáte k hlavnému jedlu, stane sa z neho vysoko kalorický obed či večera. Diétna variácia vám bude chutiť rovnako a možno ešte lepšie, ak si ju pripravíte z brokolice, karfiolu či tekvice.
- Tekvicová kaša – tekvicu ošúpte, odstráňte jadierka a pokrájajte na kocky. Zalejte vodou tesne nad objem tekvice, osoľte a varte cca 15 minút. Vodu zlejte a tekvicu rozmixujte tyčovým mixérom. Dochuťte muškátovým orieškom.
- Brokolicová kaša – brokolicu rozoberte na ružičky a uvarte v osolenej vode cca 12 minút. Vodu zlejte a brokolicu rozmixujte tyčovým mixérom. Dochutiť ju môžete čiernym korením, prípadne cesnakovým práškom.
- Karfiolová kaša – karfiol rozoberte na ružičky a uvarte v osolenej vode cca 15 minút. Vodu zlejte a karfiol rozmixujte tyčovým mixérom. Kašu dochuťte čiernym korením prípadne malým kúskom masla.
zemiaky |
maslová tekvica |
brokolica |
karfiol |
46g sacharidov/ 100g |
11g sacharidov / 100g |
6g sacharidov / 100g |
4g sacharidov / 100g |
Chrumkavé cuketové hranolky
Na túto neodolateľnú prílohu, ktorá je vynikajúca aj samostatne, budete potrebovať 2 – 3 stredne veľké cukety, olivový olej (lyžička), mandľovú múku, soľ, korenie, cesnakový prášok a zmes byliniek podľa vlastných preferencií.
Cuketu pokrájajte na hranolky, dajte do misky a poriadne „vykúpte“ v olivovom oleji. V druhej miske zmiešajte suché prísady (mandľovú múku, soľ a koreniny). Hranolky obaľte v zmesi a poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte 18 – 19 minút pri teplote 200 stupňov.
Cuketové hranolky odporúčame od 3. fázy bielkovinovej diéty.
obyčajné hranolky |
cuketové hranolky |
35g sacharidov/ 100g |
cca 15g sacharidov / 100g |