Atkinsonova diéta

Atkinsonova diéta sa stala obľúbenou najmä v posledných rokoch a to hlavne na území USA. Podobne ako bielkovinová diéta, aj Atkinsonova diéta je založená na 4 fázach redukcie hmotnosti.

Počas prvej fázy chudnutia (známa tiež ako indukčná fáza) sú sacharidy výrazne obmedzené na minimum ( len 20 g sacharidov denne). Príjem tukov sa kvôli neželanej strate svalovej hmoty zvyšuje na 100 g denne, rovnako ako príjem bielkovín, ktorý by mal byť aspoň na úrovni 150 gramov / deň.

Medzi odporúčané potraviny, bohaté na bielkoviny, počas prvej fázy patria:

 -kvalitné údeniny, mäso, ryby, vajíčka, syry – gouda, hermelín, mozzarela, morské plody či proteínové nápoje, maslo, rastlinné oleje či avokádo. 1. fáza trvá 2 týždne a počas nej by sa mal znížiť inzulín v tele a stúpnuť hladina adrenalínu a glukagonu. Hmotnosť ide počas tejto fázy dole veľmi rýchlo.

V druhej fáze sa chudnutie o niečo spomaľuje a k jedlu je povolené pridávať po 5 g sacharidov na deň  až po bod, kedy sa chudnutie zastaví. Tento bod sa tiež nazýva zlomová sacharidová úroveň chudnutia a u každého je individuálna.

Nevýhody

  • Zvýšený príjem živočíšnych nasýtených tukov môže zvýšiť hladinu cholesterolu v krvi
  • Je nevhodná najmä pre ľudí, ktorí trpia srdcovo – cievnymi ochoreniami

Výhody

  • Rýchly váhový úbytok najmä v počiatočnej fáze diéty